11. tammikuuta 2015

Gluteeniton "ruisleipä"

Olette varmaan huomanneet, että mulla on kevyt leipämania meneillään! Tai leivontamania... kumpi vaan tai molemmat. Olen vaan niin kauhean innoissani, kun tuntuu, että viimein tästä hommasta on päässyt ihan kunnolla jyvälle :) Joten meillä on vähän leivottu :) Tai oikeastaan niin paljon, että isosiskokin sanoi, että Sunnuntain maidottoman leivontamargariinin pakkaustekstissä on virhe. Kun meillä leivotaan joka päivä, eikä vain sunnuntaisin :D Että mikä tuo tuollainen tuotenimi oikein on olevinaan ;D 

No joo, leivottiin niitä pullia. Kaksikin kertaa. Eka satsi oli maun ja koostumuksen suhteen täys kymppi. Ulkoasu (muffinssivuuassa) ei vaan ollut mun mieleen, kun olisin halunnut leipoa pullan "näköisen" pullan. No seuraava satsi olikin enemmän pullan näköinen (ilman muffinssivuokaa) mutta maku ja rakenne pääsivät kieltämättä vähän kärsimään. Eli ehkä ne laskiaispullat on sitten tehtävä cupcake-tyylisesti!? Ehkä tyydyn siihen, jos maku on koko raadin mielestä täydellinen. Olen kuitenkin joskus leiponut myös sellaisia pullia, joita isosisko ei pulliksi suostunut tunnistamaan, maun tai ulkonäön suhteen. 

Mutta se pullista tällä kertaa, hyviä olivat :)


Tänään päästiin leipomaan hapanta "ruisleipää" gluteenittomana. Leivoin sen ilman mitään reseptiä, kun vaikuttaisi siltä, ettei sellaista ole reseptinä missään olemassa. Olin aika vaikuttunut leivän ulkonäöstä ja rakenteesta. Pohja on kivan rapea ja sisus pehmeä. Makua on kyllä vielä viilattava, jauhojen suhteita lähinnä. Ihan hyvältä nuo maistuivat mutta ei vielä siltä, kuin olin ajatellut. Laitoin palan taikinaa juureksi pakkaseen mutta isosiskon käskystä jouduin suht pian ottamaan sen takaisin huoneenlämpöön. Me kuulemma leivotaan näitä lisää huomenna! Tämä ihan siitä syystä, että sain tänään leipoa yksin, kun mies lähti tyttöjen kanssa balettireissuun. Isosisko oli pahoillaan, kun ei päässyt osallistumaan edes sitä vertaa, että olisi saanut pistellä leivät haarukalla ennen uuniin laittoa. Joten eipä auttanut muu, kuin ottaa juuri pois pakkasesta ja varmasti nuo edelliset leivät parissa päivässä häviävätkin (jäljelle jääneet ovat kuvassa), joten leipominen lienee ihan perusteltuakin.

Leipä on gluteeniton, ei sisällä kotimaisia viljoja kuten sitä ruista, soijaton, manteliton, maidoton ja munaton. Resepti on siis vielä työn alla mutta tarkoitus on saada suht selkeä resepti aikaiseksi. Etenkin, jos jollain muulla on sellaiselle tarvetta? 

Energistä alkavaa viikkoa teille!


We baked alot this weekend. We baked glutein free buns, twice actually. And today we baked glutein free sourdough bread. Bread was better than I expected but we´ll bake soon again to make the taste even better than today. 

I wish you energetic week!

12 kommenttia:

  1. Herkulliselta vaikuttaa! Ihailen toimeliaisuuttasi! Tuija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuija! Eiliset olivat hyviä, tänäpäiset vielä parempia ;)

      Poista
  2. Hep! Täällä on taas yks käsi pystyssä, joka haluu reseptin!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saat sen kyllä Jonna :) Tein tänään jo toisen koe-erän ja maku oli hyvin pitkälle sitä toivomaani. Vielä kyllä ainakin yksi testierä on tehtävä, että varmistun jauhojen sopivasta määrästä. Tänään nimittäin kulkivat leivät niin monien jauhoisten käsien kautta, että olivat pinnalta aika kuivia...ehkä seuraavan leipasen ihan itsekseni taas :D

      Poista
  3. Vaikka en olekaan gluteeniton/maidoton, seutaan mielenkiinnolla mäitä kokeilujasi...mie kun en osaa leipoa mitään ilman ohjeita..♡

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En mäkään ennen osannut :) Nyt on ollut vaan pakko harjoitella ja kokeilla, kun en ole löytänyt sellaisia ohjeita, jotka olisi meille sopineet ja lisäksi vielä miellyttäneet meidän kaikkien makunystyröitä. Onneksi ei ole maailman loppu, jos joku kokeilu joskus menee pieleen...niin välillä käy :D

      Poista
  4. Miniän äiti, on sellainen tuntemani henkilö, joka hyötyisi reseptistäsi.
    Hän on sellainen aiemmin paljonkin leiponut emäntä, joka vain tarjoileee muille, kun ei omaan suuhunsa leipomuksiaan juurikaan voi laittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinähän voitkin sitten Merja välittää hänelle näitä mun reseptejä kokeiltavaksi, jos ne vain hänelle sopivat! Näissä on se kiva, että nämä maistuvat kaikille, vaikkei rajoitteita olisikaan :)

      Poista
  5. Kauniita leipäsiä!
    Gluteeniton leivonta on meillä arkea...joten uudet vinkit ovat aina kullanarvoisia! Kiitos!
    Aurinkoista viikon alkua sinne koti-Pohjolaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti jaan tämänkin leivän ohjeen piakkoin! Ja sitten mun pitäisi lähettää sulle kuule kaksi valkoista pellavapyyhettä!!!! Voitit ne arvonnassa ja ne ovat jääneet joulun ja vuoden vaihteen jälkeen odottamaan, että muistaisin vielä erikseen kaivaa sun sähköpostin jostain. Eli, jos luet tämän, niin laitahan mulle sun yhteystiedot aamuomenatarhassa@gmail.com :) Saan sitten pyhkeet matkaan, enkä taas unohda koko juttua :)

      Aurinkoista viikon alkua sinnekin!

      Poista
    2. Mina entinen ruisleipahullu ja nykyinen keliakikko alan seurata sun blogia, koska haluan kovasti kuulla koska jaat tuon reseptin, kuulostaa ja nayttaa ihanalta, hienoa!

      Poista
  6. Hei
    löysin tämän aivan ihanan blogisi kun epätoivoisesti etsiskelin gluteenitonta ruisleipä ohjetta enkä löydä mistään mitään. Rakastan ruisleipää ja korviketta en oikein meinaa löytää ja yritykseni ovat epäonnistuneet. Onko sinulla tämä ohje jossain olisi aivan mahtavaa jos saisin taas syödä "ruisleipää" :)

    VastaaPoista