20. maaliskuuta 2011

Omenapuiden leikkaus

Meidän puutarhassa on parikymmentä omenapuuta ja nyt on kuulemma täydellinen aika niiden leikkuuseen. Ollaan tässä alkukeväällä luettu pari kirjaa omenapuiden hoidosta ja kirjat saavat asian kuullostamaan hirmu monimutkaiselta. Pitäisi leikata tietyllä tavalla ja tietyillä kriteereillä ja turhaa leikkuuta pitää välttää, vanhaa puuta pitäisi nuorennusleikata mikäli sen sato on heikkoa...ja vaikka mitä muita sääntöjä on olemassa. Me ollaankin nyt ihan kysymysmerkkinä, koska meillähän ei ole esimerkiksi siitä sadosta tai kukinnan runsaudesta mitään tietoa, kun ei olla niitä vielä tässä puutarhassa nähty. 


Osa puista näyttää selvästi siltä, että niitä ei olla leikattu vuosiin ja osa näyttää siltä, että ehkä viime keväänä olisi leikkaus tehty. Oli miten oli, kaikki puut ovat taatusti vanhoja, yhtään nuorta yksilöä ei joukossa ole. Tähän sitten meidän havainnot ja tietämys asiasta loppuukin. Kirjoissa kerrotaan kukkasilmuista, hedelmäkannuksista, hedelmätyynyistä ja generatiivisista versoista. Tekstin lisäksi kirjoissa on myös piirrettyjä esimerkkikuvia, jotka kirjan sivuilla näyttää jossain määrin ehkä eroavankin toisistaan...mutta kun omenapuun viereen käy oksasakset kädessä seisomaan, voin vannoa, että kaikki silmien edessä oleva näyttää ihan samalta...varsinkin, kun ensimmäistä kertaa ihan oikeasti KATSOO omenapuuta pelkän ihailun sijaan.


Heiluin aamupäivän ulkoilun aikana ihan eksyksissä tuolla omenapuiden ympärillä ja mietin mitä pitäisi tehdä. Päädyin siihen tulokseen, että poistan toisiaan hankaavat oksat, vaurioituneet oksat ja mielestäni selvät vesiversot. Päätin myös, että leikkaan monella eri tavalla, niin joku menisi mahdollisesti oikeinkin. Parempi varmaan leikata liian vähän kuin liian paljon...kesällä, syksyllä ja ensi keväänä sitten ehkä huomaa mitä tuli tehtyä. 

Eilen satoi puuterilunta ihan kunnolla ja rusakot ehtivät käydä piipahtamassa pihalla ennen lumitöitä. 
Myös mieheni jätti jälkensä terassin lautoihin, siis luminen painauma kengän pohjasta.
Tätä omenapuuta ei olla leikattu varmaan vuosiin, eikä se kai tänäkään vuonna leikkausta kaipaa. Ainoastaan yksi oksa poistetaan, sillä se jää ikävästi kulkureitille ja osuu yli 130 senttistä kulkijaa päähän.
Tämä puu kaipaisi leikkausta eniten, sillä osa latvuksesta roikkuu pahasti verstaan katon päällä. Tämä puu on muutenkin omenapuuksi järjettömän iso. Rajusti sitä on ennenkin leikattu ja nyt tänä keväänä on tarkoitus leikata katolle osuvasta oksasta noin puolet pois sopivasti sivulle suuntautuvan pikkuoksan yläpuolelta.
Tämän ja muutaman muunkin puun ympärillä kävin jo oksasaksien kanssa ihmettelemässä ja leikkasin pari hassua oksaa sieltä täältä.
Tässä kirjoitellessani join kupposen kahvia ja söin palan suklaakakkua kermavaahdon kera. Kakku oli jotenkin maukkaampaa, kuin eilen...en tiedä johtuiko se kermavaahdosta vai pääsivätkö maut jotenkin muuten paremmin oikeuksiinsa. Nyt tekisi vielä hieman lisääkin mieli:)

2 kommenttia:

  1. Moi! Täällä on kolmen hengen seurue ihmettelemässä omenapuiden leikkuuta. Raatiin kuuluu yksi vähän yli 80 vuotias pappasti ja kaksi vähän nuorempaa toopea.Omenapuiden leikkuusta ei meistä kukaan osaa antaa neuvoa.Ehkä itse ottaisemme ensimmäisenä keväänä avuksi ammattilaisen näyttämään mallia.

    VastaaPoista
  2. No omenapuut on nyt tältä keväältä leikattu. Katsotaan sitten myöhemmin miten meni. Osassa puista kasvaa pitkiä ja roikkuvia oksia ihan limittäin, mikä on vähän ongelmallista. Siihen ei nyt saatu vielä ratkaisua, mutta ne ovat kasvaneet niin jo vuosia. Täytyy tarkkailla kärsiikö puu siitä. Kyllä siinä puita kierrellessä ja kaarrellessa alkoi pikku hiljaa myös huomaamaan minkälaisia ne omenapuut ovat...hienoja ja ihmeellisiä:)

    VastaaPoista